Ben je wel echt goedkoper uit tijdens Black Friday?

Nog een kleine drie maanden en dan is het alweer Black Friday Sale. Dé dag vol kortingen en te gekke acties. Maar ben je nou wel echt zoveel goedkoper uit tijdens Black Friday? Wij leggen je er iets meer over uit én geven je een aantal tips.

Let goed op de adviesprijs

Je vraagt je misschien af: hoe kan het nou dat ze een product met zoveel korting aan kunnen bieden? Verdienen ze er nog wel iets op dan? Die kortingen lijken te mooi om waar te zijn. En dat zijn ze eigenlijk ook.

Webshops zijn namelijk een pro in producten duurder maken om ze vervolgens af te prijzen. Zo is het verschil tussen de ‘normale’ prijs en de prijs tijdens de sale groter, waardoor het net lijkt alsof dit dé deal van de eeuw is en je het dus niet kan laten liggen. En dat terwijl het product uiteindelijk maar 10 of 20 euro goedkoper is..

Zo is Coolblue vorig jaar op de vingers getikt. Een stofzuiger was het gehele jaar €179, maar is vlak voor Black Friday verhoogt naar €219. Tijdens Black Friday was de stofzuiger van ‘€219’ afgeprijsd naar €159, waardoor men dacht dat het een goede deal was. Uiteindelijk zijn deze kopers slechts €20 goedkoper uit geweest.

black friday korting

Hoe herken je dit soort prijsstijgingen?

Het is best lastig om te zien wanneer er sprake is van zo’n prijsstijging vlak voor Black Friday. Veel producten worden vaak al met korting aangeboden. Vaak is dit de adviesprijs en is de ‘normale’ prijs een prijs met wat extra marge erop. Zo is het voor veel consumenten al lastig te weten hoeveel het product echt waard is.

Bij kleding is zo’n prijsstijging vaak niet zo hoog, omdat de meeste winkels en webshops kleding aanbieden tegen prima prijzen. Maar wat nou als je bij Coolblue Black Friday kortingen wil inslaan? Je weet vaak niet hoe duur die ene föhn of die tablet kost als je niet eerst vooronderzoek hebt gedaan. Om jou een handje te helpen hebben wij wat tips op een rijtje gezet.

Tips: zo ga je om met prijsstijgingen vlak voor Black Friday

  • Wil je een specifieke laptop of smartphone kopen? Doe dan vooraf onderzoek. Niet alleen om te weten welke smartphone of tablet het beste bij jou past, maar ook zodat je weet wat de adviesprijs is. Wordt de prijs van de tablet of smartphone vervolgens flink omhoog geschroefd vlak voor Black Friday, dan kan je uitrekenen hoeveel korting je ‘echt’ krijgt.
  • Vraag jezelf af hoe graag je iets wil hebben. Heb je echt een nieuwe laptoptas nodig en weet je dat die erg gewild is? Misschien is het dan een beter idee om het buiten de Black Friday sale te bestellen. Je krijgt dan misschien niet die 10 of 20 euro korting, maar het scheelt je wel wat onderzoek (en stress, want wie weet is jouw favoriete model al snel uitverkocht).
  • Gelukkig gebruikt niet elke webshop rare trucjes met de prijzen van de producten. Schrijf voor jezelf op hoe duur die nieuwe smartphone is zonder korting (dus de echte prijs) en zoek vervolgens verschillende aanbieders die die smartphone verkopen. Als je online gaat bestellen, dan kan je de aanbieders vergelijken. Zo zie je direct wie er wel en niet mee doen met de prijsstijgingen én zie je waar de smartphone écht het goedkoopst is. Tel uit je winst (of voordeel)!